Suuri merkitys seudun taloudelle

GVA Sawyerin toimitusjohtaja Cameron Sawyerin mukaan ensimmäisen vaiheen investointi on noin 200 miljoonaa euroa. Sen rakentaminen työllistää noin tuhat henkilöä. Ensimmäisen vaiheen toiminnan alettua se työllistää pysyvästi noin 700 henkilöä. Keskuksen yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kantasataman kehittämisestä ja rahoituksesta vastaa GVA Sawyerin vetämä kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu myös Euroopan johtava, viihtyisien outlet-kauppakeskusten kehittäjä, brittiläinen Milligan.

Hanke tukee Kotkan-Haminan seudun elinkeinorakenteen uudistumista, ja vaikuttaa merkittävästi työllisyyteen. Se on seudun kuntataloudelle tuntuva piristys ja tuo noin seitsemän miljoonan euron verotulot. Tämä käy ilmi Oxford Researchin 2014 elo-syyskuussa tekemästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin hankkeen aluetaloudellisia vaikutuksia. Kantasataman uudistaminen ja kehittäminen vahvistavat koko Etelä-Kymenlaakson kauppaa.

Kotkan keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella pääkaupunkiseudun ja Venäjän välissä tuo Kantasataman helposti matkailijoiden saavutettaville. Parhaillaan selvitetään myös Kotkan ja Pietarin välisen risteilyreitin mahdollisuuksia. Kotkan kaupunki ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ovat tiiviisti mukana Kantasatama-hankkeen valmistelussa.